Friday, 23 September 2011

Mengesan Kehadiran Virus

Gejala-gejala di bawah ini dapat membantu kita mengesan virus :-

- tiba-tiba operation jadi slow padahal sebelum tu ok je
- download sesuatu pastu double klik, yg kita download tu tak jadi apa, serupa cam tak klik
- banyak function normal dah ilang/takder (folder option/task manager)
- buka sesuatu application tapi tak buka @ buka kejap pastu tutup sendiri balik
- system seperti rehash. dia close explore.exe pastu ada semula (restart explore.exe)
- pop-up tetiba buka banyak/buka sendiri
- search menda lain, yg keluar lain
- search pakai yahoo tapi result tiba² search engine yg lain
- antivirus tak leh running background
- kat startup folder ada application pelik (unknown) @ ada tulis "empty" (bukan yg transparant)
- msconfig > startup (ada file nama yg eja tah haper² tah cth: odgkkjjl268)
- keluar error msg yg pelik atau yg bukan dari msg windows
- tak leh buka taskmanager / msconfig / regedit
- pc shutdown sendiri
- tak leh masuk windows / klik icon akaun, dia logout semula
- loading lama untuk sesuatu application / atau masa nak on pc

Jadi sentiasalah update OS ( operasi system )